AR GAME EN DRUGSLAB ESCAPE ROOM

Bewustwording game om meldingsbereidheid te verhogen

Eenheid75 gaat de strijd aan met drugscriminaliteit

Bewustwording game om meldingsbereidheid te verhogen

Lege drugsvaten gedumpt in een natuurgebied. Een winkel waar ‘s nachts vaak licht brandt. Een student die ineens een dure auto op de stoep heeft staan. Allemaal situaties die we kunnen zien en meemaken in onze direct leefomgeving. Mogelijke signalen voor ondermijnende criminaliteit en dus belangrijk om te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem. En om die meldingsbereidheid te verhogen, hebben wij een game ontwikkeld: Eenheid75.

Eenheid75 is volledig ontwikkeld door Gamificationers, in opdracht van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. De Taskforce is een samenwerkingsverband tussen onder meer gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Noord-Brabant en Zeeland.

Eenheid75 in Valkenswaard en Veldhoven

Ruim een jaar geleden zijn we gestart met de ontwikkeling van de game, samen met de Taskforce en gemeente Valkenswaard, de eerste gemeente waarvoor we de game mochten gaan draaien. De bewustwording game bestaat uit 2 delen: een augmented reality citygame én een mobiele ‘drugslab’ escape room. De citygame is afgelopen herfstvakantie gelanceerd en is sindsdien te spelen in gemeente Valkenswaard. Vanwege corona kon de escape room toen nog niet open.

Inmiddels zijn de corona maatregelen zodanig versoepeld dat Eenheid75 verder kan gaan draaien. En dat gebeurt in meerdere gemeenten! Al snel na de lancering in Valkenswaard toonden ook andere gemeente interesse, maar vanwege corona werden die projecten on-hold gezet. Sinds begin deze maand draait de augmented reality citygame ook in de tweede gemeente, namelijk Veldhoven. Vorige week werd daar de speciale Eenheid75 game-krant bezorgd bij ruim 20.000 adressen. En ook de escape room in Valkenswaard mocht eindelijk open! Deze zomer kunnen alle inwoners van Valkenswaard (en Veldhoven) gratis de escape room spelen. Eén van de eerste deelnemers: de burgemeester van Valkenswaard! En hij wist keurig op tijd te ontsnappen.

Augmented reality citygame

In de augmented reality citygame draait het om het melden van verdachte situaties. De spelers gaan met behulp van de game-krant én de augmented reality (AR) app ´Eenheid75´ op zoek naar 8 verdachte situaties in en rondom de stad. Een aantal voorbeelden: gedumpte drugsvaten, een koffer met cash geld en een busje met gestolen gasflessen. Bij iedere situatie moeten de spelers via een spel ontcijferen wat er precies aan de hand is en dit doorgeven via de app. Melden dus! Geven ze de juiste melding door, dan krijgen de spelers informatie te zien en te horen over waarom het melden zo belangrijk is. Zo stimuleren we het melden en verhogen we de meldingsbereidheid.

Mobiele ‘drugslab’ escape room

Na het melden van de verdachte situaties in de augmented reality citygame gaat het verhaal verder in de drugslab escape room. Dankzij de meldingen rondom ondermijnende criminaliteit heeft Eenheid75 een drugslab kunnen vinden. Drugslabs vormen een actueel probleem en brengen gevaren met zich mee. Zo is er sprake van explosiegevaar, brandgevaar en kans op vergiftiging. Door middel van de escape room worden de spelers bewust gemaak van deze gevaren. In de escape room gaan de spelers op zoek naar meer informatie over de criminelen. Zij zijn met de geproduceerde drugs op weg naar een locatie om de drugs verder te transporteren. Het doel van de spelers is het achterhalen van die locatie zodat Eenheid75 het drugsnetwerk kan oprollen! De escape room is mobiel, wat betekent dat het mogelijk is om deze te verplaatsen naar andere plekken.

De augmented reality citygame en de drugslab escape room zijn nog de hele zomer te spelen voor inwoners van Valkenswaard en Veldhoven. En we kijken ook al verder. De kans is groot dat Eenheid75 na de zomer ook gaat draaien in andere gemeenten!

Neem contact op voor de mogelijkheden

Escape Room Belgische Overheid – Impressie

Reviews Gamificationers

Erik

Erik

ASML

Deze hackgame is erg leerzaam. Ik en alle andere collega’s hebben genoten!

Irene

Irene

Achmea

Dit spel van Gamificationers is zeker een aanrader! De Hack Game zat telkens vol met verrassingen.

Alexander

Alexander

KLM

Wat een geweldige game. Naast dat het erg leuk is, hebben we er heel veel van geleerd.

Paul

Paul

Centric

Gamificationers, complimenten voor jullie! Erg uitdagend spel, maar zeker leuk!

Overtuigd? Neem contact met ons op…

Bekijk ook onze Serious Games

Privacy Hack Game

Privacy Hack Game

Welkom in de wereld van the Dark web. Onze nieuwste pricacy game is een infotainment game, waarbij op een interactieve, meeslepende wijze informatie wordt vrijgespeeld over het darkweb, cryptocurrency, bitcoins en de wereld van online privacy.

Lees meer
Belbin Box

Belbin Box

Het toffe van de Belbin box is dat je met 9 uitdagende opdrachten de teamrollen op een ludieke wijze gaat ervaren. Zo leer je elkaars kwaliteiten en valkuilen nog beter herkennen en respecteren. Leer alles over de “Specialist”, “Vormer”, “Bedrijfsman” en nog veel meer!

Lees meer
Negotiation Game

Negotiation Game

Kun jij onderhandelen? Heb jij mensenkennis? Of ben jij iemand die moeiteloos checkpoints ontdekt? Dan is dit de ultieme activiteit voor jou! In de Negotiation Game draait alles om handel. In dit unieke game gaan jullie in teams de strijd met elkaar aan.

Lees meer